16.10.2013

World Food Day 2013

Obchodzimy dziś Światowy Dzień Żywności! Myślę, że to jest piękny dzień, jak wiele innych z resztą ;) Problemy związane z żywnością były, są i prawdopodobnie będą. Skala tych problemów mimo wszelkich chęci i działań nie zawsze idzie w tym kierunku w jakim byśmy chcieli. Niektóre problemy maleją, inne pozostają takie same, pojawiają się też nowe. Współczesne technologie, przemysł, konsumpcja zmieniają świat żywnościowy, zdecydowanie idzie do przodu postępując wraz z rozwojem techniki. Jednak gdzieś w tym wszystkim musimy pamiętać o podstawowych surowcach, ziemi, która daje plony, wodzie i innych elementach, bez których też świat by nie istniał. Żywność to nie tylko to co widzimy w sklepie, to również ziarna zbóż, woda. Gleba i słońce pozwalają by wyrosło coś pięknego, dojrzałego i smacznego. Żywność zaczyna się od małego nasionka, które zostaje posadzone..z czasem staje się owocem, potem sokiem, koncentratem, dżemem, przecierem, suszonymi kawałkami itd. itd. Żywność to także zwierzęta, surowce pochodzenia zwierzęcego, z których przetwarzane jest dalej mięso. 
Dlatego warto czasem pomyśleć nad tym jak bardzo jesteśmy otoczeni żywnością oraz jak ważny stanowi ona element w naszym życiu. Nie tylko je spożywamy, ale również sadzimy. Każdy z nas jest w jakimś stopniu odpowiedzialny za otoczenie, w którym żyjemy. Żywność to również zbiór procesów, które powodują, że w danym miejscu, w danym czasie spożywamy lub kupujemy. Na to wszystko składa się cała natura dbająca o nas - słońce, gleba, wiatr, woda, ogień, rośliny, zwierzęta, sztab ludzi pracujących, projektujących i tworzących łańcuch żywnościowych oraz my, którzy konsumują, gotują i przyrządzają. Żywność to skomplikowany układ, ale piękny, który karmi i buduje nasz organizm. Tworzymy symbiozę, bez której nie potrafimy żyć. Nie spoglądajmy na zaledwie jeden element w żywności oceniając jako całość, uogólniając, to jest najprostsz. Zastanowić się nad zbiorem elementów, z których każdy z nich jest ważny..to jest sztuka. Żywność to także witaminy, składniki mineralne, to przyroda, chemia i miłość. Przez żołądek do serca, przed wodór to tlenu..każdy minimalny pierwiastek tworzy złożone związki, one także stanowią żywność. Spójrzmy od czasu do czasu szerzej na zagadnienie zwane żywnością, popatrzmy co jest wokół nas, co w tym czasie rośnie na polu, trawniku, ogrodzie, co w tym czasie jest zbierane z pól, działek, co na bazarku proponuje sprzedawca, co w sklepie znajdziemy na półce oraz to co jemy u siebie w domu. Być może wtedy docenimy, że to co konsumujemy w obecnej chwili było wynikiem pracy całego świata.

Tutaj możecie znaleźć więcej informacji o tegorocznym World Food Day: http://www.fao.org/fileadmin/templates/getinvolved/images/WFD_issues_paper_2013_web_EN.pdf
oraz:
http://www.fao.org/getinvolved/worldfoodday/en/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz