9.10.2011

Talerz pod lupą

Nie jestem pewna czy nazwać to odkryciem, czy kolejnym badaniem wykonanym przez naukowców. Mowa o artykule: http://www.portalspozywczy.pl/finanse/wiadomosci/nowe-odkrycia-naukowcow-z-harvardu-namieszaja-na-rynku-spozywczym,58150.html
Zalecenia żywieniowe pojawiają się co jakiś czas. Szczególnie, gdy świat rozwija się w tempie niewyobrażalnie szybkim, co chwila pojawia się jakaś nowość, również na półkach spożywczych. A producenci prześcigają się o coraz to lepsze pomysły, mające na celu zaskoczyć i zaciekawić konsumenta. Artykuł jest intrygujący, interesujący, a zarazem mam do niego dystans. Nowe zalecenia żywieniowe pod nazwą Healthy Eating Plate spoglądają krytycznym okiem na bieżące produkty spożywcze. Naukowcy krytykują spożycie takich produktów jak: biały chleb, mięso czerwone, biały ryż, wędliny w plasterkach, czy nawet mleko i nabiał. Jednak z 2 str. produkty, które są wymienione stanowią podstawę naszej codziennej diety. Jednocześnie pojawia się pytanie: W takim razie co powinno się jeść? Skoro tyle rzeczy powinniśmy ograniczać, aby stworzyć healthy eating plate. Nie chcę krytykować ani wychwalać tych badań. Podchodzę do nich z dystansem, gdyż..łatwo jest mówić - nie jedz tego, tego i tego, a z 2 strony nikt nie potrafi wskazać - jedz to, to i to. Nikt nie potrafi wymienić konkretne produkty, które powinny się znaleźć w diecie.
Postaram się poszukać w najbliższym czasie badań naukowców z Harvardu. Gdy to zrobię, będę mogła ocenić wyniki badań, znając cel badania, krytyczne uwagi dot. produktów, jak i wnioski.


2 komentarze:

  1. Dla mnie to już przesada - w rozsądnych ilościach wskazane przez nich produkty na pewno nie są szkodliwe. Poza tym na coś trzeba umrzeć :P Joke ;) Uważam, że wszystko ma swoje dobre i złe strony, np. mleko w dużych ilościach zwiększa ryzyko raka, ale jednocześnie zmniejsza szansę zachorowania na osteoporozę czy cukrzycę. Zawarte w nim witaminy wpływają pozytywnie na skórę i oczy. A co do np. produktów zbożowych czy soków - piszą, że mają cukier albo podobne działanie, tak jakby ten cukier to była jakaś trucizna. A przecież cukier dostarcza niezbędnej energii i też jest człowiekowi potrzebny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, wszystko w nadmiernych ilościach jest szkodliwe, nawet owoce/warzywa ;) Cukier to nie jest trucina, nazywają to raczej "białą śmiercią" ;) To, że soki mają cukier..cóż nieuniknione, jednak zawartość tego cukru jest istotna oraz to jak dużo pijemy soków.
    Tak jak pisałam w poście, ja podchodzę do tego z dystansem.

    OdpowiedzUsuń