5.10.2011

Szczegóły tkwią w menu

Menu ujawnia coraz więcej szczegółów, a właściwie odtajnia swoje tajemnice ;) W ostatnim czasie zakończył się experyment pt. Menu Bez Tajemnic, który miał na celu umieszczenie informacji o wartości odżywczej dotyczącej potraw w serwowanej restauracji. Okazuje się, że polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą, chcą poznać wartości odżywcze w zamówionej potrawie, starają się odżywiać zdrowo. Wśród odwiedzających restauracje przeprowadzono ankiety mające na celu zbadanie czy konsumenci zauważyli zmiany w menu, ujawnione informacje, czy zwrócili na to uwagę, a jeśli tak to czy wartość odżywcza miała wpływ na wybór potraw. Jeśli tak to jak duży wpływ wywarła na decyzję, która wartość odżywcza była największym czynnikiem odrzucenia/zaakceptowania potrawy. 
Trend, w którym restauracje zamieszczają informację o wartości odżywczej potrawy będzie się rozwijał i zmierzał do przodu. Moim zdaniem jest to tendencja, która ma bardzo dużą szanse na popularyzację, rozwój i szerokie zastosowanie. Z bardzo wielu powodów takie zmiany będą postępować:

  • wzrost świadomości żywieniowej/zdrowotnej,
  • potrzeba dostarczenia pełnej wartości odżywczej do organizmu,
  • potrzeba dbania o "linię",
  • zapobieganiu zjawisku przybierania na wadze, nadwagi, otyłości,
  • zmiana stylu życia, tempa codziennego życia.
I wiele, wiele innych czynników. A jednak i tutaj jest druga strona medalu, jaka? A no nie raz, nie dwa kusimy się na potrawę ze względu na pięknie brzmiącą nazwę, doskonały dobór składników czy kompozycję preferowanych przez nas składników, ale czy na pewno i zawsze chcemy znać wartość odżywczą? Czy do restauracji nie przychodzimy by cieszyć się towarzystwem, smakiem i otoczeniem, a nie martwić się zawartością pochłoniętych kalorii? Wszyscy wiemy, że fast foody są wysokokaloryczne, z dużą zawartością soli, tłuszczu, a i tak je jemy (rzadziej lub częściej), ale sięgamy po nie. Mimo dwóch stron medalu, twierdzę, że projekt Menu Bez Tajemnic jest bardzo interesującym pomysłem i mam nadzieję, że wkrótce pojawi się w większej ilości restauracji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz