17.09.2011

Lato z trawą cytrynową!

Cóż, lato dobiegło końca, a wraz z nią pomału kończą się serie produktów letnich/na lato. Za kilka dni przyjdzie jesień, a wśród żywności powieje i trochę pospada listków..z półek sklepowych ;)
Czy nie zauważyliście, że te lato odbywało się na trawie cytrynowej? ;) Popularnośc tego składnika jest coraz większa. Pierwszy razy trawę cytrynową ujrzałam w Gorącym Kubku Knorr ‘Rosół z kury z nutą trawy cytrynowej’.
Drugi raz na trawę cytrynową natknęłam się w soku Cappy jabłkowo-miętowy z trawą cytrynową, a teraz pojawiła się odświeżona wersja zielonych herbat Dilmah Lemongrass & Lemon z dodatkiem trawy cytrynowej i cytryny. Również firma POSTI oferuje herbatę Pu-erh z pigwą i trawą cytrynową.
Czyżby to nowa, lekko egzotyczna nazwa kusiła producentów do użycia tego składnika? Oczywiście sezon letni, wakacje również sprzyjają do odświeżenia swoich produktów. Przykładowo, Gorący Kubek Knorr większą sprzedaż ma zapewne jesienią i zimą. Z wiadomych względów, niska temperatura, wszechobecny chłód, zimno to i ludzie chcą nie tyle, że się orzeźwić, ale wypić/zjeść coś ciepłego, rozgrzewającego i jednocześnie sycącego. A latem ta tendencja się zmienia – potrzeba czegoś chłodnego, orzeźwiającego. Trawa cytrynowa – w nazwie słowo ‘cytrynowa’ kojarzy się z owocami cytryny, trawa dodaje nutkę ciekawości. Jak tu zachęcić ludzi do picia gorącego kubka latem w upalne dni? Dodać jeden składnik w postaci trawy cytrynowej, zmienić subtelnie nazwę na ‘nutkę trawy cytrynowej’, sugerując, że rosół jest tylko muśnięty delikatnie smakiem trawy cytrynowej. Orzeźwiająca trawa cytrynowa zaspokoi nasze pragnienie, a rosół apetyt. A dodatkowo jest to skierowane do konsumentów otwartych na nowe eksperymenty kulinarne, któż nie jest ciekawy smaku trawy cytrynowej? ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz